BOJNICE: Sprístupnenie zámockej jaskyne pripomenie unikátna výstava fotografií

11.05.2012 Prievidza

Bojnice 11. mája (TASR) - Denné, nočné a detské prehliadky, ukážky prác reštaurátorov, ale aj unikátna výstava fotografií, to všetko čaká návštevníkov Bojnického zámku počas podujatia Noc múzeí a galérií v sobotu 19. mája.

Výstava s názvom Kým minca dopadne zachytáva sprístupňovanie zámockej jaskyne. Hradná studňa, ktorú návštevníci poznajú zo štvrtého nádvoria, totiž ukrýva na konci svojho 26-metrového hrdla skutočnú jaskyňu.

Hrdlo studne bolo pred niekoľkými stotisíc rokmi žriedlom najväčšieho termálneho prameňa, aký kedy v Bojniciach bol. Termálna voda vynášala z útrob zeme na povrch čiastočky vápenca, ten sa postupne vrstvil a vytvoril tzv. travertínovú kopu.

"Na nej stojí nielen zámok, ale aj celá historická časť Bojníc. Voda hromadiaca sa v kráteri prameňa eróziou vytvorila aj zaujímavý prírodný úkaz – travertínovú jaskyňu s priemerom 22 a výškou šesť metrov. No do tejto jaskyne viedol iba jediný vchod – cez hrdlo," uviedla Lucia Sokolová zo Slovenského národného múzea (SNM) - Múzeum Bojnice.

O sprístupnenie jaskyne verejnosti sa v rokoch 1965–1967 zaslúžili traja banskí raziči - Jozef Mečiar, Martin Galanský a Ľudovít Bahna. Od apríla 1967 tak jaskyňou pod Bojnickým zámkom prechádzajú tisícky turistov. V týchto dňoch je to presne 45 rokov, čo do jaskyne pod zámkom vstúpili prví návštevníci.
 

Vyberte región